Friday, June 16, 2017

Kek Coklat Moist (DFCC)

Assalam semua teman2 alam maya mamaG..caner puasa arini?pejam celik pejam celik lagi seminggu kita nak sambut hari raya..
Malah lagi seminggu jugaklah mamaG bakal melahirkan baby no2 mama nih..dupdapdupdapdupdap😊😊😊

Korang doakan mamaG dipermudahkan bersalin ye..🌸🌸🌸

Ok..untuk entri kali ni mamaG nak share 1 resepi kek coklat yang moist giler+ senang gilerrrr

Tapi insyaAllah orang yang buat dan makan xkn jadi gilerrr yee..hehe
Resepi ni mamaG belajar dari seorang cikgu yang sangat talented..kagum sangat dengan kejayaan dia..dari seorang kakitangan kerajaan kini dah ade bakery dan cafe sendiri..doakan mamaG pon jd mcm tu jgk..aminnnn

Kek coklat moist

Bahan-bahan
1/2 cup minyak jagung (myk masak pon ok je)
2 cup gula castor (mamaG kurangkan ckit sbb nnt nak mkn ngn topping lak)
2 biji telur
1/2 cup susu segar
2 s/k esen vanilla
1 1/2 cup tepung gandum (ayak dlu tau)
1 cup serbuk coklat
1/2 s/k baking powder
1 1/2 s/k baking soda
1 cup air panas

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan2 kering dan ayak je skali.Letak tepi dulu
2. Campurkan myk+gula+telur..pukul sebati dan kembang.
3. Masukkan esen vanilla
4. Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung,serbuk coklat,baking powder dan baking soda yang sudah diayak. Mix biar semua sebati
5. Masukkan susu segar. Mix lagi
6. Last skali,masukkan air panas dan kacau slow2 smpai semua adunan sebati..

Adunan nampak mcm cair sedikit..tp jgn risau sbb itu memang normal ye anak2..😁

Bakar lebih kurang 50 ~ 60 minit atau sehingga masak..170 clcs ye

Kek coklat ni dpt jadi mcm2 tau..

No comments:

Post a Comment