Saturday, September 9, 2017

6 Tips Kek Span Gebu dan Cantik

Assalamualaikum...

Lama sungguh tak terusik blog cikmie nih. Mana tidaknya, 2bulan cikmie blk berpantang kat kampung sampai tak sempat nak bukak blog. Sebaliknya pergi bukak LAZADA, SHOPPE,IG dan macam-macam lagi lah. Yelah,dunia diujung jari sekarang kan kita klik je terus dapat apa yang dihendaki. Yang penting DUIT kena ada la..hihi

Cerita bersalin dan berpantang pon cikmie belum conteng lagi kat sini. Mana tahu kot2 ada yang boleh refer untuk persediaan korang2 plak kan.

Panjang plak cikmie berleter kat sini,point utama belum masuk lagi nih..hihi..
Dekat-dekat nak habis pantang haritu hampir setiap hari cikmie buat kek dan kuih untuk adik2 kat kampung. Hepi sangat tengok diorg makan apa yang kita buat. Pastu mulalah ambil gambar dan post kat fesbuk. Siap #openorder tu. Tak pasal2 kak ipar kita pm request nak kek birthday untuk puteri beliau. Mula-mula cikmie tolak sebab tak confident tapi last2 terima juga. Cuba untuk cabar keupayaan diri. Cikmie buat kek span coklat dan coating dengan cream cheese dan buttercream. Fuh!!! Sedap yang teramat. Nanti cikmie share resepi kek dengan buttercream tu yer.

Sekarang ni cikmie nak share 6 TIPS UNTUK DAPATKAN KEK SPAN GEBU DAN CANTIK. Seperti yang kita tahu,kek span ni agak cerewet dan mudah penyek kalau salah teknik nya. Cikmie pon dah banyak kali try & error, alhamdulillah menjadi juga.

Sumber : daridapur.com

1) JANGAN GUNA TELUR YANG BERADA DALAM PETI AIS
* gunakan telur yang bersuhu bilik untuk dapat kek yang naik dengan cantik dan tidak penyek

2) SUKAT BAHAN DENGAN TEPAT
* jangan main agak-agak sukatan setiap bahan. Kalau nak senang guna penimbang digital. Murah-murah je kat lazada or shoppe

3) GUNA BERUS PASTRI UNTUK GRIS LOYANG ANDA
* nak guna baking paper pon boleh juga dan jangan sapu butter or minyak pada tepi loyang untuk elakkan kek penyek lepas masak nanti

4) LETAKKAN POSISI LOYANG PADA TENGAH-TENGAH OVEN
* ini penting untuk memastikan kek dibakar sekata. Gunakan api atas dan bawah ye.

5) JANGAN BUKA PINTU OVEN SEBELUM 30 ATAU 40 MINIT SEMASA MEMBAKAR.
* ini juga penting bagi mengelakkan kek kita mendap atau bantat ye

6) CEPAT-CEPAT TERBALIKKAN ATAS REDAI SELEPAS KEK MASAK
* selepas kek masak,biarkan seminit kemudian terbalikkan atas redai selama 5 minit. Lepas tu terbalikkan semula atas papan kek sehingga sejuk

Harap korang boleh praktikkan ye tips yang cikmie share ye.

No comments:

Post a Comment