Thursday, September 21, 2017

Resepi Red Velvet + Topping Cream Cheese

Assalamualaikum
Kek yang sangat senang dan cepat untuk dibuat. Pada yang xpernah buat kek pon boleh cuba sebab kek ni just campur2 ikut sukatan dan whisk pakai tangan je. Tak perlu ada mixer semua tu. So, xde alasan ok.
Red velvet kek ni sangat lebut,gebu dan moist. Makan banyak pon xmuak. Manis pon sedang-sedang elok je dengan tekak Cikmiey sekeluarga.
Cikmiey agak memilih sikit bab2 cari resepi untuk dicuba. Sebolehnya Cikmiey akan cari yang paling senang dan bahan-bahan dia tak susah. Sukatan mesti dalam cawan atau gram. Pastu cara-cara dia tak complicated.
Panjang plak Cikmiey duk membebel. Jom cikedouutt dengan resepi kek
Sumber resepi
:: Blog azlita aziz. MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN
360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab
Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan
Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak
tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang
Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak
cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak
CREAM CHEESE
250 gram cream cheese
4 tbs gula castor
1 cawan whipping cream
1 tsp jus lemon (xletak pon xpe)
Campur semua bahan dan putar hingga kembang. Terus boleh lepa pada kek. Kalo Cikmiey, masukkan kejap dalam peti ais baru apply pada kek
"SELAMAT MENCUBA SEMUA"

4 comments:

  1. huhuhu.. sedapnyaaa ^^

    http://www.syahirahvaliant.com/2017/09/giveaway-comel-by-syahirah-valiant.html

    ReplyDelete
  2. Halalkan resepinya ya. Dah 2021, br nak cuba.

    ReplyDelete